ØKOLOGISKE FRIKADELLER MED BÆLGFRUGT OG PORRE (Opskrift af Ditte Ingemann)

INGREDIENSER

Syltede løg & radiser:

1 rødløg

5 radiser

½ dl æblecidereddike

½ dl vand

1 tsk salt

2-3 spsk sukker

1 tsk korianderfrø

 

Deller, 16 stk

200 g kikærter eller Ingrid ærter, kogte

200 g hakket, økologisk grisekød

2 æg

1 stor porre, cirka 150 g

1 lille løg, revet

2 spsk rasp

Salt og peber

Smør til stegning

 

Linsesalat med kål & syltede løg:

2 dl sorte linser, fx Anicia el. Beluga

½ spidskål, 250 g

1 håndfuld bredbladet persille (eller ramsløg)

1 æble

75 g blød gedeost

40 g valnøddekerner, gerne ristede

4 spsk syltede rødløg og radiser

 

Dressing:

3 spsk olivenolie

1 tsk grov sennep

1 tsk flydende honning

1 spsk æblecidereddike

Salt og peber

 

 

TIL 4 PERSONER

Her får du Ditte Ingemanns velsmagende bud på grønne deller. Retten lever op til kostrådene, som siger: 50 gram kød om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret.

Sådan gør du:

Start med de syltede løg og radiser. Pil rødløgene, og skær dem i tynde skiver. Skyl radiserne, og skær dem i tynde skiver. Kom løg og radiser i et rent sylteglas. Hæld æblecidereddike og vand i en gryde, og tilsæt salt, sukker og korianderfrø. Giv det et kort opkog. Hæld lagen over løgene, kom låg på og sæt glasset på køl, hvor det kan holde i cirka 14 dage.

Kom de kogte kikærter eller Ingrid ærter i en skål, og mos dem med en gaffel. Tilsæt det hakkede grisekød, og rør det godt sammen. Snit porren helt fint, og riv løget. Kom det i farsen sammen med æg, og rør det hele godt sammen. Tilsæt rasp, havsalt og friskkværnet peber. 

 Varm en pande op med smør, evt. også en smule neutral olie. Form og steg 16 deller (ved mellemhøj varme?), til de er gyldne på alle sider efter cirka 5-6 minutter på hver side.

 Skyl linserne grundigt, og kog dem i usaltet vand i 18-20 minutter. Lad linserne dryppe godt af i en sigte. Snit spidskålen fint, og hak persillen groft. Vend linserne sammen fintsnittet spidskål og persille. Pisk ingredienserne til dressingen godt sammen, og smag den til. Vend dressingen godt rundt i salaten. Snit æblet i tynde både eller tern, og vend dem i salaten.

 Fordel salaten på et stort fad og top med stykker af gedeost, ristede, hakkede valnødder samt syltede løg og radiser. Server salaten sammen med de lune deller.

Tre life hacks fra Ditte: Forlæng kødet

# Lav Spaghetti Bolognese på halv hakket okse/halv linse og blend masser af grøntsager i retten. Det er en nem måde at gøre den kendte ret mere plantebaseret og bevare smagen som du (og børnene) kender.

# Køb en hel kylling frem for udskæringer. Spis brysterne den første dag, lav hønsekødsuppe den næste, og hvad med asiatisk mad som forårsruller og karryretter med meget grønt og lidt kylling?

# Lidt bacon giver knas og fylde i en salat og som suppe-topping. Jeg er stor fan af græskarsupper, hvor bacon passer perfekt til suppens sødme. Også godt tip til kartoffel- og tomatsupper.