VEJLEDNING TIL ØKOLOGISK FINGERFRUGT
VEJLEDNING TIL ØKOLOGISK, KOGT FINGERGRØNT
ØKOLOGISK MAJS-HIRSEGRØD
ØKOLOGISK HAVRE BOGHVEDEGRØD
ØKOLOGISK ØLLEBRØD
ØKOLOGISK KARTOFFELMOS
ØKOLOGISK ÆBLEMOS MED ABRIKOSER
ØKOLOGISK MULTIFRUGTGRØD
ØKOLOGISK HINDBÆR-PÆREGRØD
ØKOLOGISK ORANGERØD MOS
ØKOLOGISK GRØN KÅLMOS
ØKOLOGISK KOGT LAKS I GRYDE
FISK I ØKOLOGISK GRØN SAUCE
ØKOLOGISKE KØDBOLLER I MILD SAUCE
ØKOLOGISKE ÆGGETÆRTER MED GRØNT
ØKOLOGISKE BØNNEFRIKADELLER
ØKOLOGISK KORNGRØD
ØKOLOGISK PÅLÆG
ØKOLOGISK BOGHVEDEBRØD, LANGTIDSHÆVET
ØKOLOGISK VALNØDDESMØR
ØKOLOGISK LASAGNE MED GRØNT, KØD OG LINSER
Der er mange glæder ved hjemmelavet mad. For det første smager det fantastisk, men det kan også sprede en dejlig duft i hjemmet, så man rigtigt kan mærke appetitten vokser. Den oplevelse får de mindste børn også. De mindste går til gengæld ikke op i, om maden er sund eller ej. De forventer blot, at det smager godt og mætter.
Opskrifterne nedenfor er lavet med henblik på at lave økologisk, velsmagende og nærende mad til de mindste. Alle opskrifter er derfor ernæringsberegnet, smagt og godkendt af babyer.
Efterhånden som dit barn bliver ældre, kan du bruge opskriften på frugtgrøden fra 4 måneder i yoghurten. På den måde kan du bruge opskrifterne i mange år fremover. Lasagnen med linser vil også være skøn til forskellige sammenkomster, hvor mange generationer er samlet.
Byt gerne nogle af råvarerne ud med andre for variationens skyld eller fordi råvaren ikke er i sæson. Du kan for eksempel skifte hellefisk ud med laks, bruge grisekød i stedet for oksekød, eller broccoli i stedet for grønkål osv.
Tilpas også gerne opskrifterne med krydderurter og krydderier, som I kan lide at bruge hjemme hos jer, så længe det ikke bliver for stærkt. Tilpas også teksturen, så den passer til dit barns udvikling i forhold til at tygge.
Læs meget mere om barnets første, økologiske skemad her.
GENERELLE OG PRAKTISKE TIPS
Inden du går i gang med opskrifterne, kommer lige et par generelle og praktiske tips.
Om mælk i grød og mos
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at overgangskosten tilsættes lidt modermælk eller modermælkserstatning. Hvis du afslutter alle måltider med mad med modermælk eller modermælkserstatning, behøver du ikke malke ud eller bruge modermælkserstatning i maden.
Planteolie
Brug økologiske koldpressede olier og varier mellem rapsolie, olivenolie og i nogle tilfælde solsikkeolie og eller andre olier. Begræns kokosolie, se mere her.
Saltning af mad
Se her for en uddybning om salt. Undlad salt i kartofler til mos, da de ellers bliver vanskeligere at mose.
Servering af grøntsagsmos
Bland kartoffelmos med grønsagsmos i forholdet 1:1 ved at vende den blendede grøntsagsmos ind i kartoffelmosen til det er luftigt. Kartoffelmos må ikke blendes, men piskes eller moses med gaffel.
Tilsmagning af maden gør underværker
Det meste mad kan let opgraderes, hvis det lige bliver smagt til med citronsaft, citronskal, blendede nødder (fx hassel-, cashew- eller valnødder), frø (fx græskarkerner, pinjekerner, sesamfrø eller chiafrø), et nip sukker, revet ost, en spsk. fløde, olivenolie, mayonnaise, sennep, kapers, hvidløg eller eddike.
Få flere tips og tricks til din babys første skemad her